Міжнародний день академічної доброчесності

Щороку факультет фізичної культури долучається до святкування Міжнародного Дня академічної доброчесності, який відзначається 21 жовтня. Захід відвідали: Вадим Зданюк, член комісії з питань академічної доброчесності, здобувачі спеціальності 017 Фізична культура і спорт, 227 Фізична терапія, 014 Середня освіта. (Фізична культура). Інші учасники отримали можливість приєднатися до заходу дистанційно. Таким чином, 23 жовтня 2023 року в 208 аудиторії К-ПНУ проведено дискусійний форум на тему “Академічна доброчесність як стандарт поведінки в умовах сучасного освітнього середовища”.

Спікерами цього заходу є представники університету, включаючи Наталію Мазур, яка має науковий ступінь доктора економічних наук та очолює кафедру економіки підприємства, а також є головою комісії з академічної доброчесності. До числа спікерів також входить Зореслава Шевчук, яка є методистом вищої категорії в навчальному відділі та має науковий ступінь кандидата філологічних наук. Вона є старшим викладачем на кафедрі української мови.

У заході також взяли участь запрошені гості, включаючи Світлану Антонецьку, правозахисницю і співзасновницю Громадської Організації “Кам’янець-Подільський «Ратуша»”. Її діяльність охоплює питання гендерної рівності та соціальної інклюзії. До гостей також належать Вадим Стельмах, начальник відділу взаємодії з громадами Кам’янець-Подільського районного управління поліції, Віталій Кавкало, начальник сектору дотримання прав людини Кам’янець-Подільського районного управління поліції.

Під час обговорення ми розглянули питання, пов’язані із порушеннями академічної доброчесності та відповідальність за них відповідно до законодавчих норм. Спікери розглянули різні аспекти цих питань. Наприклад, Світлана Антонецька обговорила питання порушень академічної доброчесності та відповідальність за такі дії з точки зору законодавства. Зореслава Шевчук розглянула особливості популяризації академічної доброчесності у сучасній освіті. Наталія Мазур висвітлила роль комісії з питань академічної доброчесності у боротьбі з нечесними практиками у закладах вищої освіти. Олександра Цісар і Юлія Снігур представили сценарії порушень доброчесності, включаючи питання хабарництва, і обговорили можливі шляхи їх вирішення та особливості кримінальної відповідальності за такі порушення.

Питання, пов’язані з вирішенням інших конфліктних ситуацій у закладах вищої освіти, такі як гендерна нерівність, дискримінація і булінг, викликали жваве обговорення серед здобувачів. Ми щиро вдячні нашим запрошеним спікерам та сподіваємося на подальшу співпрацю з ними на майбутніх зустрічах, присвячених актуальним питанням академічної доброчесності.