Тиждень академічної доброчесності на факультеті фізичної культури

На факультеті фізичної культури зараз проходить тиждень просвітництва щодо академічної доброчесності.

Напередодні відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності 23 жовтня 2023 року у 216 аудиторії відбувся семінар «Академічна доброчесність у процесі формування якісного академічного середовища». Організатори заходу – науково-педагогічні працівники факультету.

Загалом на зустрічі були присутні понад 49 учасників освітнього процесу, зокрема здобувачі спеціальності 017 Фізична культура і спорт, 014 Середня освіта. (Фізична культура), 227 Терапія та реабілітація/227 Фізична терапія, ерготерапія, НПП факультету фізичної культури, директор бібліотеки Людмила Климчук, член комісії з питань академічної доброчесності Вадим Зданюк, секретар комісії з питань академічної доброчесності Олександра Цісар.

Зустріч розпочалася зі вступного слова доцента кафедри, члена комісії з питань академічної доброчесності Вадима Зданюка, який зазначив мету та завдання семінару для учасників освітнього процесу. Він наголосив на важливості дотримання правил академічної доброчесності під час навчання та викладання і щоденній популяризації їх у процесі освітньої діяльності.

Вадим Зданюк розповів, що роботу в університеті щодо реалізації політики з питань академічної доброчесності проводять системно і безперервно. Розроблена нормативно-правова база, з якою мають бути ознайомлені всі учасники освітнього процесу в ЗВО. Зокрема, ця інформація розміщена на офіційному сайті у рубриці «Університет» (сторінка «Академічна доброчесність»). Вадим Зданюк наголосив, що в університеті проводять опитування щодо дотримання академічної доброчесності, формують плани заходів із популяризації академічної доброчесності на всіх факультетах/начально-науковому інституті, зокрема на факультеті фізичної культури. Якщо у здобувачів чи науково-педагогічних працівників виникли певні питання, які стосуються порушень правил академічної доброчесності, вони завжди можуть звернутися до комісії з питань академічної доброчесності.

Більш детально про презентаційні матеріали доповіла Олександра Цісар, секретар Комісії з питань академічної доброчесності. Олександра ознайомила присутніх із нормативними документами («Кодексом академічної доброчесності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (нова редакція)», «Положенням про дотримання академічної доброчесності педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками та здобувачами вищої освіти в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка (нова редакція)»); основними принципами академічної доброчесності, якими повинні керуватись учасники освітнього процесу; озвучила перелік проблем, з якими можна звернутись до Комісії, та процедуру самого звернення; детально висвітлив правила, які передбачені «Кодексом академічної доброчесності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (нова редакція)»; розтлумачила, що таке «академічний плагіат», «самоплагіат», «фальсифікація», «фабрикація», «необ’єктивне оцінювання», «хабар», «обман» та інше.