Як зберегти емоційне здоров’я при пандемії коронавірусу

Пандемія коронавірусу крокує по планеті, радикально змінивши весь глобальний порядок і життя кожної людини, ставши головною новиною в ЗМІ. Паралельно їй зростає інша хвиля – чуток, домислів, заперечення. Як масова свідомість справляється з шоком? Як побороти вірус паніки і організувати ефективні стратегії опору? Як епідемія змінить людство?

Новий китайський вірус змусив боятися весь світ. Страх породжує ще більший страх. Лякаюча інформація, а також дезінформація поширюються набагато швидше, ніж саме захворювання.

Подібний вірус – явище справді серйозне. Однак паніка ні в якому разі не допомагає, а, навпаки, позбавляє можливості діяти розумно. Тоді як здатність тверезо мислити дає можливість уберегти себе і близьких від зараження.

Разом з фізичної інфекцією зазвичай приходить інфекція психологічна – панічні чутки, які, на відміну від вірусу, легко поширюються через інтернет. При цьому активізуються люди психічно нестабільні, які перезбуджуються і захоплюють інших, хтось підігріває паніку з бажання переконати всіх, що «влада приховує», хтось – з чистої зловмисності.

Коли людина живе в очікуванні цього коронавірусу місяць-два, а він все не приходить, – це зайвий тривалий стрес і тривога. Настає погіршення перебігу психофізіологічних функцій дистрес: людина втрачає працездатність, можливість адекватно мислити, і у неї знижується імунітет.

Ось і виходить, що навіть якщо коронавірусом ви не захворієте, може з’явитися або посилитися психосоматика – буде боліти голова, виникне безсоння, з’явиться депресивний компонент. Загалом, піклуватися про свою психіку треба так само, як і про тіло.

Людина, яка знаходиться в тривозі гірше розмірковує, змінюється формула крові, оскільки виділяються гормони стресу. І людина неправильно оцінює ступінь небезпеки.

Здатність організму боротися з вірусом залежить від його імунітету. Гострий стрес мобілізує імунітет, але хронічний його виснажує. І в ситуації, де дійсно можна і потрібно було б зібратися, прийнявши розумні запобіжні заходи, у людини вже будуть ослаблені увага, когнітивні і вольові функції, загальний стан здоров’я.

Коронавірус може привести до летального результату, але не слід забувати, що в першу чергу під загрозою люди з ослабленою імунною системою. Імунітет підтримує гармонійний стан душі, спокій і врівноваженість. Як тільки людина виходить з себе, втрачає баланс, тим більше – панікує, вона стає вразливою. Вона не тільки втрачає енергію, вона виснажує когнітивні функції, такі як увага, пам’ять, швидкість реакції, стає менш здатною до усвідомлених, цілеспрямованих і рішучих дій, більш беззахисною перед будь-якими захворюваннями. Тому самий невигідний варіант дій – виснажитися зараз за рахунок своєї паніки до стану астенізації, занепаду сил і ресурсів.

Паніка негативно впливає на імунітет. Ми бачимо коронавірус всюди: в новинних стрічках і телевізійних сюжетах, в чергах за гречкою і спорожнілих торгово-розважальних центрах. І мимоволі стаємо частиною цієї епідемії. Глобальної епідемії паніки.

Людьми, які знаходяться в цьому стані, дуже просто керувати. Паніка знижує або повністю виключає критичне мислення людини. Наша «доросла» частина відмовляється працювати і оголюється дитяча частина психіки. А вона легко піддається потрібним навіюванням і самим абсурдним твердженням. Саме тому панікуючі слухаються людей, які дають чіткі, зрозумілі, короткі, прості твердження. Так як діти слухаються дорослих.

Але це ще не найстрашніше. Доведено, що паніка негативно впливає на імунітет, в тому числі за рахунок гормону кортизолу і погіршення кровообігу. Більшість людей знають про існування ефекту плацебо, але не здогадуються про існування ефекту ноцебо (від лат. nocebo – «я страждаю»). Це антитеза плацебо. Тобто засіб, який не володіє фармакологічною дією, але викликає негативну реакцію у пацієнта.

Беручи умовну «пустушку» людина вселяє собі, що зараз стане погано. І їй реально стає погано. Ефект ноцебо запускає в голові панікуючої людини процеси, через які вона дійсно починає відчувати ті симптоми, про які читає в газеті або чує в телевізійних новинах. В історії навіть зафіксовані випадки смертей від придуманих хвороб.

Відчувати стрес перед лицем загрози, яку ми не можемо контролювати, цілком природно.

Сьогодні ми всі відчуваємо деяке безсилля перед обличчям CORONA-кризи, хоча проявляється це по-різному. Одні хоробряться, інші роблять апокаліптичні прогнози: ми всі помремо. Треті готові виступити в ролі месії і відкрити людству істинний шлях порятунку.

Але якщо з фізичним здоров’ям все більш-менш зрозуміло, то як щодо турботи про свій психічний стан? Як залишатися емоційно здоровим, коли багато оточуючих налякані?

Що ж можна зробити, щоб легше пережити стресову ситуацію і зменшити тривожність?

Відчувати стрес перед лицем загрози, яку ми не можемо контролювати, цілком природно. Ось кілька простих рекомендацій.

  1. Не перебільшуйте ризик

Якщо наш мозок сприймає щось як страшне і невідоме, він перебільшує ступінь ризику, створює відчуття, що подібне дійсно станеться з вами. Це частина біологічно вбудованої реакції «бий або біжи».

Увагу привертає завжди щось велике і страшне. Тому, що звичному, але потенційно небезпечному, надається набагато менше значення. Ми боїмося акул, але при цьому кожен день сідаємо за кермо, не дивлячись на те, що шанси померти в автомобільній аварії набагато вищі.

Таким чином, спалах нового вірусу здається страшнішим, ніж будь-який інший, який був відомий.

  1. Прислухайтеся до свого тіла і емоцій

Кожна людина реагує на стрес по-різному, тому зверніть увагу на такі тривожні сигнали:

Тіло: будь-які зміни апетиту, поява болю або нових відчуттів, особливо тепла або холоду.

Емоції: занепокоєння, смуток, гнів або відчуженість.

Помітивши їх, зробіть паузу, щоб подбати про своє тіло і розум. Якщо вам не вдається впоратися з цим і повернутися до нормального функціонування, зверніться за професійною допомогою до психолога або психотерапевта.

  1. Приймайте адекватні запобіжні заходи

Хоча і не багато залежить від вас в ситуації епідемії коронавірусу, ви все ж можете щось зробити для захисту себе і близьких.

– уникайте тісного контакту з хворими людьми;

– не торкайтеся до своїх очей, носа і рота немитими руками;

– часто мийте руки з милом і водою (не менше 20 секунд), особливо після відвідування публічних місць;

– якщо мило і вода недоступні, використовуйте антисептик для рук (вміст спирту не менше 60% – нанесіть на всю поверхню кистей і тріть їх, поки вони не висохнуть);

– залишайтеся вдома, коли ви хворі (якщо не маєте потреби в медичній допомозі);

– прикривайте рот і ніс під час кашлю або при чханні серветкою або використовуйте для цього внутрішню частину ліктя;

– носіть захисну маску, якщо ви хворі або супроводжуєте хворого без маски;

– чистіть і дезінфікуйте предмети і поверхні (столи, дверні ручки, вимикачі, телефони, клавіатури, крани і раковини).

– носіть з собою невелику пляшку дезінфікуючого засобу для рук і регулярно ним користуйтеся.

  1. Використовуйте надійні джерела інформації

Ви можете вибирати, звідки отримувати і як аналізувати інформацію про спалах коронавірусу. Панічні дзвінки близьких і недостовірні повідомлення в соцмережах можуть нашкодити емоційному здоров’ю більше, ніж якщо б ви покладалися на перевірені джерела інформації про коронавірус (наприклад МОЗ і ВООЗ).

Медіа стають рознощиками … паніки. «Читайте менше новин про захворювання»,  – пише клінічний психолог Джон Грохоль. Вчені працюють дні і ночі, щоб краще зрозуміти вірус і знайти способи обмежити його вплив. Варто довіритися їм. А якщо хочеться отримати свіжу інформацію, варто звернутися до перевірених офіційним ресурсів, а не до пліткарів з соціальних мереж.

Якщо ви помічаєте, що надмірно поглинені останніми повідомленнями про епідемію, нав’язливо перевіряєте новинну стрічку і відчуваєте пригніченість, потрібно зробити перерву і встановити для себе обмеження.

  1. Діліться достовірною інформацією

Діліться з іншими людьми корисною інформацією, яку знаходите. Це може зменшити тривожність оточуючих і реально допомогти їм.

  1. Дбайте про себе

У розпал стресового періоду дуже ефективні звичайні способи турботи про себе:

– виконуйте рутинні справи;

– спілкуйтеся з сім’єю і друзями;

– повноцінно відпочивайте;

– займайтеся справами, які приносять вам задоволення;

– використовуйте заспокійливі практики, такі як медитація або молитва.

  1. Спорт і їжа

У здоровому тілі здоровий дух. Це твердження завжди справедливе. Фізична активність вже на рівні тіла допомагає зняти стрес і зменшити паніку. Якісна їжа теж ще нікому не нашкодила. Витратьте час на наведення порядку у власному організмі. Піклуйтесь про себе.

Все буде добре.

Михальський А.В. кандидат медичних наук, доцент кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання