Практична підготовка

Війна в країні стала значним поштовхом для розвитку медичної реабілітації , адже її (психологічної чи фізичної) потребує майже кожен житель України.
У Кам’янець-Подільському національному університеті ім. Івана Огієнка на факультеті фізичної культури є спеціальність «фізична терапія, ерготерапія», яка безпосередньо пов’язана із реабілітацією. Тому є логічним, що університет уклав договір із КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» (директор Борис Ярославович Цвігун) про проведення студентської практики у відділенні реабілітації.
Якраз зараз четверо студентів третього курсу проходять у Центрі практику. Хлопці розповіли, що вважають свою спеціальність перспективною, адже реабілітація особливо буде затребуваною в зв’язку в війною.
Займаються із практикантами лікар ортопед-травматолог, реабілітолог Антон Козярчук та ерготерапевт Ганна Стецик.
На початку практики змістовну та цікаву екскурсію по кабінетах реабілітаційного відділення провела завідувачка Любов Анатоліївна Кушнірук. Вона пояснила усі ключові моменти реабілітації та подальші перспективу розвитку відділення.
Ерготерапевт знайомить студентів із фізичними вправами, яким потрібно навчити пацієнта, щоб відновити функції рук, ніг, хребта тощо.
Антон Олександрович Козярчук розповів, що основне завдання практики – подивитись на процес реабілітації у реальному житті: як проходить первинне обстеження пацієнта, як потім розробляється комплексний план відновлення, далі проводяться фізіопроцедури, різні види масажу, заняття лікувальною фізкультурою. Реабілітація по суті самий довгий процес від захворювання і до виходу людини зі стану хвороби.
В один із днів практики на прийом до лікаря-реабілітолога прийшов український воїн. Він був поранений 25 березня, потім 8 місяців пролежав у госпіталі (6 місяців стаціонарного лікування, 2 місяці реабілітації у Києві). Тепер повернувся до рідного міста і продовжує відновлення вже у реабілітаційному відділенні КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр».
На підсумковій конференції по захисту практики були присутні керівники практики від баз практики.
Зокрема випускник К-ПНУ спеціальності 227 Фізична терапія, ерготерапія, фізичний терапевт відділення гострого мозкового інсульту, магістр фізичної терапії Андрій Христофор зазначив, що виробнича практика є важливим аспектом формування програмних результатів навчання, готує майбутніх випускників до вирішення складних спеціалізованих задач та практичних проблем, які пов’язані з фізичною терапією та ерготерапією в умовах закладу охорони здоров’я.