НАВЧАННЯ ДОПІНГ-ОФІЦЕРІВ У ЛЬВОВІ

25-26 травня 2023 р. завідувачка кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання, кандидат біологічних наук, доцент Евеліна Жигульова пройшла навчальний семінар з підготовки офіцерів допінг-контролю, організований Національним антидопінговим центром на базі Львівського державного університету фізичної культури ім. І. Боберського.

Учасників навчання привітали в.о. директора НАДЦ Сергій Попик, Заступник Міністра молоді та спорту України Андрій Чесноков, ректор Львівського державного університету фізичної культури ім. І. Боберського проф. Євген Приступа, директор Польської антидопінгової агенції POLADA Міхал Ринковскі.

 

«Підготовка офіцерів допінг-контролю – ключовий елемент в налагодженні ефективної системи антидопінгової діяльності в нашій країні, це запорука ефективного виконання програми тестування будь-якої антидопінгової організації», – зазначив під час відкриття навчального семінару С.Попик. «Чітко та ефективно відпрацювати процес відбору проби, провести його з повагою до спортсмена та із максимальним захистом його чи її приватності – можливо лише за умови наявності кваліфікованого персоналу, який має належну професійну підготовку, виконує свою роботу сумлінно та в межах встановлених процедур і правил», – наголосив керівник НАДЦ.

Програма навчання, яке було проведено співробітниками POLADA та НАДЦ,  передбачала як теоретичну компоненту, так і практичні відпрацювання ключових елементів процесу відбору проб з використанням наочних засобів. Учасники тренінгу мали змогу попрактикуватися в роботі з спеціалізованим обладнанням, яке використовують антидопінгові організації в процесі  відбору проб у спортсменів. В центрі уваги навчального семінару були також практичні заняття з заповнення протоколу допінг-контролю, транспортного протоколу та інших документів, передбачених як відповідними політиками НАДЦ, так і міжнародними стандартами у цій сфері.

За підсумками проведеного по завершенню семінару тестування, його учасники, які успішно виконали відповідні тестові завдання, отримали сертифікати та будуть допущені до практичного відпрацювання процесу відбору проб під контролем акредитованих і досвідчених офіцерів допінг-контролю.