Карєрний шлях випускників

Я ,Граболуз Анастасія Юріївна ,випускниця Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка.
Після закінчення навчання працювала в інклюзивно-ресурсному центрі на посаді вчителя-реабілітолога. З жовтня 2022 року ,я маю змогу працювати у мультидисциплінарній команді на посаді ерготерапевта у відділенні реабілітації , на базі міської клінічної лікарні №1 ( м.Одеса ). Професія дуже цікава та відносно нова, що дає змогу постійно розвиватися та підвищувати свій професійний рівень.
Ерготерапія вивчає методи і засоби відновлення рухової активності кінцівок за допомогою різних тренажерів , ігрових та ситуативних завдань. Ерготерапія направлена на зцілення через діяльність. Метою ерготерапії є покращення якісної складової життя людей, які внаслідок певної хвороби або травми втратили рухові здібності, не можуть координувати свої рухи і робити звичні справи, а також соціальна адаптація людини до повсякденної діяльності,звичайного режиму дня і незалежності у побуті.

Ерготрапія не завжди ліквідує наслідки інсульту. Її метою є покращення можливостей та впевненості пацієнта, щоб він міг продовжувати свою повсякденну діяльність, незважаючи на порушення внаслідок судинної катастрофи. З цією метою забезпечують умови, що повторюють або симулюють обстановку кухні, ванної кімнати, офісу, саду, в яких навчають або адаптують до виконання різних навичок, які мають функціональну цінність для пацієнта.

Найважливіше завдання ерготерапії – допомога у вирішені конкретних проблем, які виникають у пацієнта при виконанні нормальних повсякденних справ, для цього він повинен виконувати різні вправи, наприклад, відкривання двері, малювання якоїсь фігури (кола) тощо. Також завданням є тренування рухів та пересувань, емоційна регуляція,розвиток сенсомоторики. Контролюючи процес, ерготерапевт усвідомлює для себе фактичне обмеження обсягу рухів пацієнта та складає індивідуальний план терапії для хворого. Ці завдання реалізуються через різноманітні вправи: малювання, перекладання предметів, кидання предметів в ціль, відкривання пляшок, набирання номеру телефону, багато іншого. Всі вправи для ерготерапії підбираються суворо індивідуально і залежать від цілей реабілітації та стану пацієнта. Ерготерапія потребує зосередженості та постійних тренувань. За цих умов спостерігається позитивна динаміка